Interior Designer Windermere

This elegant lakeside property in Windermere is a busy Family home. We were asked to visit twice to look at areas of the house to help accommodate the owner’s busy lifestyle restrictions.

If you're looking for an interior designer in Windermere, please do not hesitate to get in contact with us to discuss your project.

Please feel free to explore this completed interior design project below.

Lakeland Villa in the heart of Windermere

This is a traditional two bay windowed Lakeland villa. We were asked to look at both lounge rooms overlooking the Lake. In the first we created a simple but sophisticated scheme as the main drawing room of the house. This was very much an adult space, very calm and sedate. As with many homes with sensational views the focal point of the room can vary to time of day and usage.

Here there is a classical attractive fireplace set between two external windows to the side of the property with one large window seated bay looking out towards the view and the Lake beyond, dividing the focus on entering the room. As most rooms we kept the windows as clear as possible by using dress curtains to either side to frame the window and soft and light closing curtains in the bay finishing at the sill and window seat cushion pad. Simplicity.

Details in the Design

Naturally, during the day our eye is drawn out the window and beyond, In the evening, perhaps when the fire is lit the seating around the fire becomes the main source of attention and could easily be filled with family at Christmas, there is a piano set back in an alcove opposite the fireplace which will be enjoyed when the family gathers. It could also be the “withdrawing room” the one the adults retire to after dinner.

We kept with classical upholstery styling, but added some freshness to the overall pastel and neutral palette with citrus lime greens, soft yellow and muted duck egg blue accents. The fabrics selected as cushioning were soft sateen and small pattered weaves, nothing two overbearing. This offered longevity to the scheme, as it was designed to suit all, but mainly the adults.

Furnishing and dressing was more considered toward more sophisticated pieces, soft show woods with glass inset for the main coffee table, the underneath shelf to display books and journals of interest. Family photographs and small ornaments adorned the lamp and elegant occasional tables.

Modern Interior Design Style

The other bay window lounge was to accommodate the fast growing family. It also flowed off from the large open plan snug, dining and kitchen so an extension of everyday family life.The scheme integrated existing “library style” bookshelves and storage cabinets in warm, rich woods.

These we kept and were the making of a more study style, TV lounge. Again there was the ornate open fire surround, with windows to the side of the room and the fabulous window seated bay. The addition to this room was the large TV. A necessity in a young family’s chill out time.

We selected a soft, but mid toned grey palette for the backdrop in here as it would, in the majority be a TV watching room perhaps day and night. We wanted to avoid reflections and bright light. Where the adult withdrawing room had a central chandelier, this room was simply shaded. Both rooms were lite in the main by floor lamps and table lamps for ambience. The window treatment was as the other bay room, but heavier in colour and weight to work in with wall finish perfectly.

Colour Schemes are Key

The carpet was a robust wool velvet, toning with the lamp room grey of the paintwork. This increased the overall feel of the space, even although it was a strong colour as it was a uniform canvas in a fairly large room. In contrast to the rich spice of the polished wood was stunning and the making of the design route. We applied a vinyl to the wall which was muted and contemporary in design transforming the mood to more playful, than formal. This was going to be a fun room. Games would be played, Films watched, coffee with friends overlooking the garden.

We were delighted to find teal velvets for accent armchairs and Mathew Williamson bold fabric prints to inject the WOW into the scheme for cushioning. Colour and pattern at its best, shocking pink, turquoise blue, deep greens, lime, orange.... just brilliant for a cinema room feel.

The scheme had to remain practical when there are a few boys in the kid mix, so through the choices of finishes particularly the corner sofa, carpet and wallcovering this was considered and achieved and standing the test of time with a durable grey linen. But the pops of accent colour kept the room lively, even the turquoise/teal of the glass lamps played their part.

A Bright and Vibrant Kitchen Design

Sunshine yellow was the obvious accent for the large open plan kitchen off this room. The room was ideal for a daytime living space as it had glass virtually on all elevations but one. The flow of rooms pulled light and colour in from the surrounding gardens.

The obvious back drop colour for us was a soft pale grey, with fresh off white woodwork we wanted to enhance the light but to keep it practical as a family and friends party space, we used vinyl wallcovering. There were three designs in total as the area needed segregated. The largest accent pattern or Greek key design was on the only wall with no window. It was uncluttered, but with a wall mounted TV there, so proportionately the size of the repeat worked well but would have been far too much for the whole space, and the owner, who needed some persuading!

We used a small repeat contemporary pattern in the kitchen, moving through to the adjoining dining conservatory at the front of the house with a textured linen weave. This helped create a soft finish to all the glass complimented by the loose sheer fabric which could be draw against the sunshine if needed.

The kitchen design and units were smart and bold. Clean in design as any kitchen should be. The accent of the wenge dark wood, stainless steel and light Corian tops ensured the room felt fresh and clean in design. The extraordinary size of the space was compelling as the largest of island units just disappeared into the space. The end result was perfect for the space and the flexibility of usage for this particular family. A lot of people where being fed and watered and there were so many options comfortably offered through this design. The family breakfast seating made up the end section of the vast island, where bar stool seating sat comfortably down one side freeing up the kitchen space for the creation of food and drink.

The spirited and fun loving characteristics of the owner lead to the sunshine mustard yellow accents, in the dropped pendants, the vividly coloured and patterned curtain fabric in the TV area of the breakfast room ( that took me out of my comfort zone, but worked a treat!) Just enough accessories to give a sophisticated impact. I particularly liked the smart fabric contrast selected for the two small “ made for coffee for two” carver chairs overlooking the terrace.

The whole refurb was fresh and fun and one was of our favourite interior design projects in Windermere, Cumbria.

If you're looking for an interior designer in Windermere or are unsure on what step to take next regarding your project please do not hesitate to get in touch will us via our contact form below.

AddressNielsen House
Staveley Mill Yard
Staveley
LA8 9LR
Phone01539 822433

Request a call

Enter your details below and we'll be in touch to discuss your project.

Your Details

We value your privacy and will not share your details.

© Nielsen House 2019. All rights reserved. Nielsen House is a trading name of Sarah Jane Nielsen Ltd. Sarah Jane Nielsen Ltd is a limited company registered in England and Wales. Registered office: Mill House, Staveley Mill Yard, Staveley, Kendal, Cumbria, LA8 9LR. Registered number: 04736828.
Top
Accept Cookies